Dänische Version    Dansk Version

 

 

Denne hjemmeside er dedikeret til den Europæiske bison.
Den har til formål, at give den interesserede læser information og billeder af Den Europæiske bison, som i 2008 blev kåret til ”årets vildtlevende dyr” i Tyskland.

Her vil du finde information om
Avlscenter for Europæisk bison i Hardehausen.
Mere end 170 ha skov- og engområde danner rammerne for bison ’reservatet’ i Hardehausen. Foruden de to bisonlinjer, optræder også Tarpan heste, vildsvin samt rødt- og hvidt kronvildt i reservatet.
Det er gratis at være besøgende og reservatet har åbent hele året rundt.
Alle dyrene lever i store indhegnede områder, hvilket betyder at man ikke altid kan se dem. Bison okserne kender ikke til åbningstider eller besøgstal, men kommer frem når det passer dem. Som besøgende er du gæst i naturen, så giv dig tid til at nyde og opleve dyrene i deres rette element.

 

Skovinformationscentrum Hammerhof i den sydlige del af reservatet, er bestemt et besøg værd.
Cafeen i Hammerhofs åbningstider:

Tirsdag-lørdag: fra kl. 14.00 - 18.00
Søndag            : fra         9.30 - 18.00
Bison reservat Hardehausen
Det Europæiske bison avlscenter i Hardehausen blev grundlagt i 1958, og havde til formål at avle bisonoksen og dermed hjælpe den uddøende race til overlevelse.
I begyndelsen, var reservatet 88 ha stort og bestod af 68 ha blandede træsorter og 20 ha enge og åbent land.
Den europæiske bison (Bison bonasus) er den sidste repræsentant af de vildtlevende okser i det Europæiske kontinent, og er ikke den samme race som Uroksen (Ur primigenus) eller den Amerikanske bison (Bison bison)!
I 1755, blev den sidste Europæiske bison i Tyskland skudt af en krybskytte i østpreusen. Der blev, specielt efter den første verdens krig, drevet intensiv jagt på den Europæiske bison og som følge af den intensive jagt, blev det sidste fritlevende individ skudt i Primary Forests of Bialowieza den 9. Februar år 1921.
I år 1922 omfattede verdenspubulationen blot 54 individer. Under initiativ af The international society for Wisent Protection blev bevarelsesforbund stiftet.
I maj 1959 blev tre bison køer købt fra Hellaruun Zoo i Munich til den nye park i Hardehausen. I december måned samme år, blev også en tyr købt fra en park med BOARS i Springe (tæt på Hannover i Tyskland). Disse fire individer tilhørte lavlands-kaukasus-linjen (LC).
Verdens populationen var i 1969 steget til 952 individer.
Alle renracede Europæiske bisonokser er nu registreret i et avls-kartotek, som bliver forvaret i Warsaw.
Indtil midten af år 2012, er 156 Europæiske bisonokser født i Hardehausen. Den estimerede kapacitet af det indhegnede område, er anslået til at være omkring 20 individer. Hvis flere individer kommer til (det være sig i form af kalve), bliver ældre fravænnede dyr enten solgt som avlsdyr, eller slagtet og spist. Alle dyr der er født i Hardehausen, bliver navngivet med navne der starter med ”Eg..” og med dette navn, bliver de registreret i avls-kartoteket. Bogstaverne ”Eg..” stammer fra bjerg-kæden Egge-gebirche, som kan ses i baggrunden ved dyrenes indhegning.
I 2004 blev en ny 80 ha stor indhegning lavet, med det formål, at huse avlsdyr fra lavlands-bialowieza-linjen (LB). Fire individer ankom fra Polen. Alle individer født i denne indhegning, starter med bogstaverne ”Ei..”. I 2012 er den første kalv, siden blue-tounge epedimien i 2007, født i Hardehausen.
Vildhesten, kendt under navnet Tarpan (Equus ferus gmelini) var engang vidt udbredt overalt i central- og øst Europa. I den første del af det forrige århundrede, levede de frit i de ukrainiske stepper nord for sortehavet. Den sidste Tarpan hest blev indfanget i 1976 i de Tauriske stepper. Bønderne i stepperne jagede Tarpan hestene til udryddelse, da disse angreb deres arbejdsheste, hvis arbedskræfter bønderne var afhængige af. I slutningen af det 19-århundrede, var Tarpan hesten udryddet.
Tarpan hesten adskiller sig fra Przewalski-hesten med sin mussegrå farve, den finere bygning og med sit korte, fine hoved. Tarpan-hesten anses som værende forgængeren for de ”lettere” hesteracer og deres efterkommere er talvise af hesteracer med lettere bygning og af middel-størrelse.
Den udryddede Tarpan, blev gen-opdrættet ved at krydse den doministicerede hest. Den 20. november 1959, kom fire heste til Hardehausen fra en zoo i Duisburg, og havde til formål at yngle i reservatet. Indtil midten af 2012, er 201 Tarpan føl født i Hardehausen. Disse heste optræder nu i talrige zoologiske haver og reservater. Unge hopper og vallakker bliver også solgt som ride- eller therapiheste i regionen.
Udover Tarpan-hestene og bisonokserne, optræder også vildsvin på store arealer i reservatet. Deres indhegning stod færdig i 1990 og et par blev tilført. Bestanden i indhegningen svinger fra 15 til 20 individer.
Siden år 1998, 40 år efter reservatets opførsel, har også hvidt kronvildt optrådt på listen over dyr der kan nydes i de 170 ha skov.
Reservatet i Hardehausen er blevet en lokal attraktion og mange mennesker nyder godt af de mange vandre-muligheder og kommer ofte for at se dyrene, samt for at vise deres børn dyr, der engang levede frit i vores skove.
Det adskilte hold af og avl med begge linjer af Europæiske bisonokser, er unikt i Europa. EBBC - Det tyske regionalkontor
Under den første internationale kongress for Europæiske bisonokser i Hardehausen, maj 2008, blev fire såkaldte ”regionale kontorer” dannet, og det blev af de deltagende besluttet, at disse skulle varetage alt avlsarbejdet med Europæiske bisonokser i Tyskland.
Wisentgehege Springe varetager i alt 11 institutioner. Fire i Schleswig-Holstein og syv i Niedersachsen.
Bison reservat i Damerower Werder varetager i alt 30 institutioner. Ti i Brandenburg, fem i Mecklenburg-Vorpommern, to i Berlin, tre i Sachsen, fire i Sachsen-Anhalt og seks i Thüringen.
Wisentgehege Hardehausen varetager i alt 24 insititutioner. 11 i Nordrheim-Westfalen, otte i Hessen, en i Saarland og fire i Rheinland-Pfalz. Det blev endvidere besluttet, at Hardehausen skulle fungere som ”stemme” for de tyske bison-avlere og dermed også have den tætte kontakt med EBBC.

Bisonprojektet Donaumoos
varetager i alt 14 institutioner. Fem i Baden-Württemberg og ni i Bayern.


Oversat af Camilla Skou Fuhlendorff

 
 

Nach oben